Liviu Rebreanu – Pădurea spânzuraților

Ideea scrierii unei nuvele (planul inițial) cu titlul provizoriu „Moartea” sau „Pasiunea morții” și ce trebuia să aibă în jur de 70 de pagini, i-a venit lui Rebreanu după ce un prieten i-a arătat o fotografie ce reprezenta o pădure plină cu soldați cehi spânzurați în spatele frontului austriac din Italia. Coincidența face ca și fratele său (Emil), soldat în armata austriacă, să fie adus să lupte pe frontul românesc împotriva românilor. Acesta încearcă să dezerteze, dar este prins și condamnat la moarte prin spânzurare. Liviu Rebreanu este marcat de acest nefericit eveniment și se inspiră din drama fratelui în scrierea unui întreg roman.

„Pădurea spânzuraților” continuă ideea zbuciumului sufletesc al personajului principal din nuvela „Catastrofa” (a cărei dramatizare radiofonică o să o puteți asculta de diseară pe contul nostru de Mixcloud, alături de celălalte două nuvele închinate primului război mondial „Ițic Ștrul, dezertor…” și „Hora morții”). Astfel, Apostol Bologa (inițial ar fi avut numele Virgil) se vede pus în situație de conflict între datoria sa de ofițer și conștiința lui de român.  Conflictul psihologic este generat de război, fiind dependent de evenimentele exterioare și de atmosfera în care trăiește Bologa, războiul fiind doar o premisă social-istorică ce grăbește zdruncinarea echilibrului sufletesc al personajului și căutarea sensului vieții.

Rebreanu spunea că „Subiectul Pădurii spânzuraților, o construcție cerebrală la început, s-a umanizat numai când a intervenit contactul cu viața reală și cu pământul. Fără de tragedia fratelui meu, Pădurea spânzuraților sau n-ar fi ieșit deloc, sau ar fi avut o înfățișare anemică, livrescă, precum au toate cărțile ticluite din cap, la birou, lipsite de seva vie și înviorătoare pe care numai experiența vieții o zămislește în sufletul creatorului…”

Vă invităm în continuare să ascultați cele două dramatizări radiofonice, una dintre ele fiind prezentată ÎN PREMIERĂ pe internet.

P.S. În cazul în care nu aveți timp (sau răbdare) să ascultați noua versiune dramatizată a romanului, vă oferim și varianta în trei părți a acesteia. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s