Nikolai Vasilievici Gogol – Jucătorii De Cărți (Cartoforii)

Spectacolul conturează caracterele vicioase ale boierilor și analizează raporturile dintre reprezentanții claselor sociale existente în acea perioadă. Ceea ce este fascinant la textul lui Gogol este că acesta, cu toate că a fost scris în urmă cu aproape două secole, rămâne extrem de actual. Povestea lui Iharev, cel care la început pare cel mai deștept și cel mai versat dintre boieri, dar care în final este înșelat și lăsat fară nimic, rămâne încă de actualitate.

Viciul celor patru boieri și anume jocul de carți, îi face pe aceștia să piardă toate valorile umane și să se transforme în niște adevarate animale puse în fața pradei- prada pe care toți o doresc la fel de mult. Pe scurt “Jucătorii de cărți” este un spectacol despre vicii, dorințe arzătoare, vanitate, elemente pentru care personajele sunt capabile să se autodistrugă sau să îi distrugă pe ceilalți fară nici o ezitare. Cu toate că subiectul ales de Gogol este unul care prezintă o adevarată tragedie, el este construit într-o formă comică, tristețea și veselia îmbinându-se într-o manieră ce are un impact puternic asupra publicului.

Vă invităm să ascultați această piesă în două variante, una din 1963, iar cealaltă din anul 1998, ambele cu distribuție de zile mari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s