Biografii, Memorii: Călătoria Lui Bougainville (1985)

În anul 1776 pornește într-o călătorie în jurul lumii o expediție franceză compusă din două vase: fregata „La Boudeuse” (Îmbufnata) și vasul de transport „L’Etoile” (Steaua). Flotila pe care miniștrii neajutoratului rege Ludovic al XVI-lea o reduseseră la cele mai mici proporții posibile, era condusă de Louis Antoine de Bougainville, navigator destoinic și excelent organizator, om de vastă cultură dublat de un bun cunoscător al științelor fizico-matematice și – așa cum dovedesc însemnările publicate – spirit alert și observator atent al locurilor și împrejurimilor prin care va trece timp de trei ani, cât va dura această primă expediție franceză în jurul lumii.

Scopul ei oficial era predarea insulelor Maluine (descoperite de Bougainville cu câțiva ani înainte) către guvernul spaniol care le revendica pe temeiul că ele alcătuiau un fel de continuare a posesiunilor spaniole din America de Sud.

Mai departe, expediția trebuia să-și urmeze drumul, refăcând itinerariile prestigioase ale lui Magellan și Vasco da Gama și să aducă noi contribuții la „cunoașterea geografică a pământului, oamenilor și obiceiurilor lor”. Deși trecuseră peste două veacuri de la prima traversare a Oceanului Pacific – aceea a lui Magellan – partea aceasta a lumii era vag cunoscută, cunoștințele erau inexacte, iar hărțile contradictorii.

Expediția lui Bougainville e însoțită de oameni de știință și de scriitori, a căror prezență îi dau un caracter științific, călătoria fiind considerată ca prima cu adevărat științifică de acest gen.

(Sursa: Prefața 1961)

În anul 1985 a fost realizată o docu-dramă închinată acestei călătorii, după un scenariu de Florentin Vasilescu şi Noe Smirnov, ce vă invităm să o ascultați în continuare. În speranța că o să vă placă, vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s