Biografii, Memorii: Gheorghe Asachi

Gheorghe Asachi s-a născut la 1788, la Herța, în nordul Moldovei (teritoriu al României până la 1941, astăzi aparținând Ucrainei). A fost poet, prozator și dramaturg, precum și un precursor al generației pașoptiste. Asachi a fost unul dintre întemeietorii nuvelei istorice în România.

A urmat studiile liceale la Lemberg, în Polonia, localitate care astăzi se află pe teritoriul Ucrainei, între 1796 și 1804, apoi urmează studiile de astronomie la Viena, din 1805 până în 1808. Studiază la Roma epigrafia și arheologia între anii 1808 și 1812, unde citește literatură italiană și scrie sonete. Publică primul său sonet în limba italiană în „Giornale di Campodoglio” în anul 1811, iar primul său poem în limba română, „Cătră Italia” este scris în același an.

A fost îndrumător în diverse domenii: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Gheorghe Asachi a fost și unul dintre întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă românească din Moldova („Albina Românească”) în anul 1829. A organizat și primele reprezentații teatrale în limba română în anul 1816. Împreună cu vornicul Ștefan Catargiu și spătarul Vasile Alecsandri (tatăl poetului) înființează în anul 1836 Conservatorul Filarmonic-Dramatic din Iași.

Asachi traduce și adaptează piese de teatru străine. În poezie, abordează toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditații, balade. Versifică legendele istorice „Dochia și Traian”, „Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamț”. Scrie nuvele istorice („Dragoș”, „Petru Rareș”, „Rucsandra Doamna” și altele), ce au fost sursă de inspirație în nuvelele lui Costache Negruzii.

În anul 1869, la vârsta de 81 de ani, pleacă într-o călătorie la Lemberg, în Galiția, și cumpără manuscrisul „Țiganiadei” lui Ion Budai-Deleanu, de la fiica autorului. Întors în țară, la 12 noiembrie 1869, Gheorghe Asachi se stinge din viață la Iași.

Vă invităm să aflați mai multe din scenariul radiofonic document realizat în anul 1975 în cinstea lui Gheorghe Asachi. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s