August Strindberg – Salonul Roșu (2016)

Apărut într-o perioadă în care funcționarii publici, din ce în ce mai mulți, considerau în marea lor majoritate ”suficient de erudiți” pentru a putea avea aspirații și pretenții înalte, romanul lui Strindberg scoate în evidență metisajul caracteriologic al unor funcționari care oscilează între occidentalismul tăios și orientalismul boem.

Stilul scriitoricesc al lui Strinberg, ușor sarcastic și spumos, eliberează sub lumina realității duhoarea unei lumi cufundată într-o frustrantă letargie, acolo unde nesiguranța și lentoarea sunt catalogate drept noblețe boemă, și pentru toate aceste lucruri, pentru întreaga lor inutilitate, funcționarii chiar sunt plătiți.

Într-un astfel de climat, Arvid Falk, personajul principal al romanului, un tip cu o educație aleasă, cu principii, reguli și o anumită sfială lăuntrică, se simte din ce în ce mai împovărat, poate chiar claustrat de ipocrizia lumii în care se învârte. Astfel, fiindcă banalul și sentimentul inutilității îi dădeau târcoale, decide să renunțe la slujba de funcționar pentru a deveni scriitor.

Trecerea de la ”rațional” la ”senzorial” are o anumită consuetudine cu izul desuet al principiilor strangulatorii, provăduite pe la colțuri de destin de cei care au transformat respectarea tradiției într-un capriciu. Frământarea fremătătoarei modelări, mai mereu în funcție de zigzaguri eoliene ale destinului, îl aruncă pe Arvid Falk într-o lume imundă, unde nimic nu este ceea ce pare a fi.

Vă prezentăm în continuare dramatizarea radiofonică în 10 episoade a romanului, realizată de Pușa Roth, după o traducere făcută de Corneliu Papadopol. Vasile Manta semnează regia artistică a acestui serial.

P.S. Pentru a putea asculta toate episoadele, în player aveți butonul de trecere la următoarea piesă. O altă variantă ar fi să intrați AICI să le ascultați direct pe contul de Mixcloud.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s