Sofocle – Trilogia oedipiană

Cele trei piese ale lui Sofocle care formează ciclul “Oedip” nu sunt doar piese de teatru, ci poeme foarte bine realizate.

Prima piesă, “Oedip rege”, îl prezintă pe Oedip, rege al Tebei, care îl caută pe ucigașul regelui dinaintea lui, fără să știe că el însuși este ucigașul și că fusese blestemat de zei să își ucidă tatăl și să se căsătorească cu mama lui, Iocasta. Tatăl său știa de această profeție și, din această cauză, îl abandonase pe Oedip, bebeluș fiind, pe câmp ca să moară, dar copilul fusese salvat de un cioban și crescut de regele Corintului ca pe propriul său fiu. După o serie de întâmplări, Oedip află că el este cel responsabil și cel blestemat de zei, astfel că pleacă în exil.

Vă invităm să ascultați această piesă în continuare:

În cea de-a doua piesă, “Oedip la Colonus” (sau Colona), îl regăsim pe Oedip exilat, orb, după ce și-a scos ochii, lovit de oroarea că și-a ucis tatăl și a procreat cu propria mamă. Fostul rege nu este singur, fiind sprijinit de Antigona, una dintre cele două fiice ale sale, ce a ales să-i fie alături. Pe decursul acestei piese, se face o diferență filosofică importantă între acțiune și voință. Oedip se plânge că într-adevăr a comis o mare oroare, dar că totul a fost voia zeilor și nu a lui, el neștiind ce face. În acest context, Oedip nu se consideră deloc vinovat, ci doar un instrument al blestemului divin.

În continuare puteți asculta această piesă:

A treia și ultima piesă, “Antigona”, ne-o prezintă pe fiica lui Oedip rămasă singură. Între timp, Polinice și Eteocles au murit, după ce în piesa anterioară s-au luptat unul împotriva celuilalt pentru tronul Tebei. Pe tronul Tebei se află acum Creon, care este fratele soției (mamei) lui Oedip. Creon refuză ca Polinice să fie înmormântat în pământul Tebei și îi lasă corpul expus, drept avertisment pentru oricine ar îndrăzni să atace țara. Antigona încalcă edictul dat de Creon și-și îngroapă fratele, fiind apoi aruncată în spatele gratiilor.

Pentru a afla ce se întâmplă mai departe, vă invităm să ascultați piesa în continuare:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s