Ion Luca Caragiale – Kir Ianulea

„Kir Ianulea” sau „Kyr Ianulea” este o scurtă povestire fantastică și de istorie fictivă scrisă de Caragiale, fiind considerată una dintre lucrările seminale scrise în ultima decată a vieții sale. Deși structura narativă este bazată în mare parte pe povestirea din secolul al XVI-lea „Belfagor arcidiavolo” a lui Machiavelli (pentru care a fost criticat imediat după publicare), Caragiale introduce în „Kir Ianulea” elemente anecdotice adiționale, pentru a schița lumea din Valahia, cu un Imperiu Otoman ce conduce Balcanii.

Caragiale, adaptează tema lui Machiavelli (care este o fabulă despre nesiguranța înnăscută în femei) la realitățile epocii fanariote, focusându-și atenția pe interacțiunea dintre greci și români, în timp ce oferă informații adiționale despre aculturare (asimilarea culturală).

În poveste, Kir Ianulea (care este unul dintre drăcușorii inferiori ai iadului) primește misiunea de a evalua răul și negativitatea femeilor din lume. Pentru a duce la bun sfârșit misiunea, trebuie să trăiască o viață de muritor, alegându-și Bucureștiul ca oraș de reședință. Mare parte a poveștii constă în prezentarea căsniciei sale fericite cu tiranica și necinstita Acrivița, realizarea că viitorul său printre oameni este compromis și fuga de creditori, ajutat fiind de țăranul Negoiță.

Nu vă mai dăm alte detalii și vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ dramatizarea radiofonică a acestei povești pentru a afla finalul. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

De asemenea, vă invităm să ascultați și o variantă (mai veche) realizată de echipa de la Radio Iași:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s