Biografii, Memorii: Rainer Maria Rilke

Rainer Maria Rilke, născut la 4 decembrie 1875, este unul dintre cele mai importante nume din lirica universală. Personalitate singulară a poeziei de limbă germană și franceză, viața lui este marcată de poezie și de călătorii prin Germania, Italia, țările scandinave, Spania, Franța, Rusia și altele).

În anul 1897, urmează filozofia și istoria artei (ținut de RIchard Muther) la München. Acolo o întâlnește pe fosta prietenă a lui Nietzsche (și viitoarea discipolă a lui Freud), Lou Andreas Salomé, de care se îndrăgostește. De-a lungul vieții își intersectează pașii sau destinul cu mai multe figuri marcante ale culturii universale.

Cu Tolstoi se întâlnește în anul 1900. Cu Clara Westhoff, eleva lui Rodin și cea care-i va deveni soție, se întâlnește în 1901. Că tot am pomenit de Rodin, Rilke îi va fi secretar timp de doi ani (1905-1906). Se mai întâlnește de-a lungul vieții cu Prințesa von Thurn und Taxis (prietena sa până la moarte), Paul Valéry, Gide, Jules Supervielle, Jean Cassou, Charles du Bos, Maurice Bez (primul său traducător în limba franceză). Printre alții, corespondează și cu Ion Pillat.

Vă invităm să ascultați un scenariu radiofonic scris de Elsa Grozea și închinat personalității lui Rilke, realizat în anul 1982. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s