Biografii, Memorii: Aristizza Romanescu

Aristizza Romanescu a fost o legendă a scenei teatrale românești,  fiind una dintre cele mai mari actrițe pe care le-a dat țara noastră. S-a dedicat artei, jucând cu aceeași dăruire roluri dintre cele mai diferite și piese cât mai diverse. Astfel a jucat în comedii, melodrame, tragedii, chiar și vodeviluri. Majoritatea criticilor au opinat că până în prezent nu a existat nicio altă actriță a teatrului românesc care, pe parcursul carierei sale, să realizeze o activitate artistică atât de întinsă și variată și cu atât de mult succes.

S-a născut la 24 decembrie 1854, la Craiova, fiind fiica artiștilor Constantin Dimitriadi și Paulina Stavrescu (actori de marcă a teatrului din Craiova) și nepoata lui Teodor și a Mariei Teodoroni (care au creat o adevarată dinastie artistică). Debutează pe scenă la vârsta de 16 ani (1870), interpretând rolul unui băiețaș din piesa “Acum 16 ani”, dar debutul său oficial se produce abia în anul 1872, în trupa cupletistului I.D. Ionescu.

După ce joacă în diverse piese la Craiova, Iași sau București, în anul 1879 primește o bursă regală la Paris, unde studiază arta dramatică cu profesorii Delaunay, Got și Regnier, uimindu-i cu talentul său. Se întoarce în România în anul 1880 și își începe colaborarea cu Teatrul Național din București, unde va deveni societară, iar apoi cu Teatrul Național din Iași. Ca partener de scenă la București îl va avea pe Grigore Manolescu, iar după moartea acestuia, Aristizza, aflată în plină glorie, joacă alături de Nottara.

În anul 1893 devine profesor de declamație la Conservatorul de Artă Dramatică din București. Apoi, în anul 1903, la doar 49 de ani, dezgustată fiind de condiția artiștilor din România, Aristizza Romanescu  și-a anunțat retragerea de pe scenă, cerând pensionarea. Suma pe care o primea lunar fiind atât de mică, în anul următor i se acordă un ajutor “din mila statului” în valoare de 100 de lei. Situația ei materială o determină să-i îndemne pe cei mai tineri să nu urmeze niciodată o carieră artistică.

Pentru a afla mai multe despre actrița Aristizza Romanescu, vă invităm să ascultați docu-drama realizată după scenariul scris de Doina Papp în anul 1991. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s