Biografii, Memorii: Alice Voinescu

Published by

on

Alice Voinescu (născută la 10 februarie 1885 cu numele Steriadi) a fost scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare. La cinci ani știa deja să citească în română și germană, iar la șase ani învața limba franceză. A avut profesori particulari care au îndrumat-o în științele exacte și umaniste.

A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie de la București, unde a audiat cursurile lui Titu Maiorescu, Constantin Rădulescu-Motru, Pompiliu Eliade, Nicolae Iorga, etc. În 1908 a luat licența în filosofie cu Maiorescu; la insistențele acestuia, familia a trimis-o la studii în Germania și Franța. În 1913 a obținut titlul de Doctor în Filosofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, fiind prima româncă doctor în filosofie. A creat Catedra de estetică şi istoria teatrului la Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti.

A publicat cărţi de filosofie, estetică şiteatru. Postum îi apare şi masivul Jurnal, care acoperă perioada interbelică şi cea comunistă. Jurnalul lui Alice Voinescu cuprinde însemnări despre perioada interbelică şi postbelică, personalităţi ale culturii, întâlniri cu prietenii, printre care s-au numărat de-a lungul vietii: André Gide, Roger Martin du Gard,Paul Desjardins, Ernst Robert Curtius, Eugenio d’Ors (aceștia în Franţa), Nicolae Iorga, Maruca Cantacuzino, George Enescu, Regina Maria, Marietta Sadova, Mircea Şeptilici, Gala Galaction,Vladimir Ghika, etc. A fost comparat imediat de criticii literari cu jurnalul unei alte intelectuale interbelice, Jeni Acterian. De altfel, Jeni Acterian era o mare admiratoare a lui Alice Voinescu, pentru modelul său de feminitate şi verticalitate morală.

În 1948 a fost pensionată de la catedră, iar în 1951 a fost arestată făcând un an și șapte luni de închisoare la Jilava și la Ghencea. După detenție, a avut domiciliul obligatoriu în comuna Costești de lângă Târgu Frumos până în 1954.

În anul 2003 s-a realizat o variantă radiofonică a Jurnalului, în cadrul ciclului „Biografii, memorii”, în două părți, pe care vă invităm să le ascultați în continuare, pentru a afla mai multe despre Alice Voinescu. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!


Lasă un comentariu