Biografii, Memorii: Ioan Andreescu (1975)

Ioan Andreescu (uneori scris Ion) este unul dintre reprezentanții impresionismului românesc și un admirabil peisagist al secolului al XIX-lea. Născut la 15 februarie 1850, la București, urmează cursurile Gimnaziului „Gheorghe Lazăr” și ale Liceului „Sf. Sava”. La vârsta de 19 ani se înscrie la Școala de Arte Frumoase din București, condusă de Theodor Aman și urmează secția nou creată de Desen linear și Caligrafie (unde, mai târziu, predă ca profesor suplinitor). Creaţiile sale din această perioadă, peisaje inedite precum „Pădurea de fagi”, „Stejarul”, „Stânci şi mesteceni”, „Mesteceni la marginea bălţii”, dar şi naturi statice sau portrete, îi aduc recunoaşterea în rândul artiştilor plastici din epocă.

După câțiva ani de activitate ca profesor la diferite școli, Ioan Andreescu pleacă să își continue studiile la Paris (în 1878), unde urmează cursurile libere ale Academiei Julian. Aici se întâlnește cu Nicolae Grigorescu și studiază împreună, fiind influențat de experiențele pictorilor francezi. Ioan Andreescu vede și învață din operele peisagiștilor Fontainebleau, Theodore Rousseau, Millet, Corot și Courbet, care i-au netezit calea către natură și mistele ei.

În anul 1975 s-a realizat o docu-dramă închinată pictorului român, după un scenariu de Radu Bogdan, pe care vă invităm să o ascultați în continuare, pentru a afla mai multe despre personalitatea lui Ioan Andreescu. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s