Biografii, Memorii: Gheorghe Magheru

Acum 220 de ani, pe data de 8 aprilie 1802, se năștea la Bârzeiu de Gilort din județul Gorj cel al cărui nume îl poartă cel mai important bulevard din București: Gheorghe Magheru. Acesta a rămas în istorie, fiind consemnat pe rând ca și comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu, apoi comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (începând din 1931), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească.

Gheorghe Magheru a fost văr cu Tudor Vladimirescu și unul dintre conducătorii Revoluției e la 1848 din Țara Românească. S-a remarcat în lupta împotriva turcilor încă de la o vârstă fragedă, pe când avea doar 16 ani, alături de tatăl și fratele său. După moartea vărului său, se înrolează în armată, unde avansează rapid în grad datorită calităților sale.

Gheorghe Magheru a fost membru activ al Societății Frăția (societate secretă masonă) din anul 1840, alături de Nicolae Bălcescu, Christian Tell, Ion Ghica și alții. Aceștia conspiră împotriva prințului Bibescu și formează la Craiova guvernul provizoriu revoluționar, alături de Costache Romanescu. Ulterior, odată cu instalarea noului Guvern la București, Gheorghe Magheru devine generalul armatei române.

Gheorghe Magheru a fost membru al Societății secrete masone Frăția, din anul 1840, alături de Nicolae Bălceascu, Ion Ghica, Christian Tell. Aceștia au conspirat împotriva prințului Bibescu și au format la Craiova guvernul provizoriu revoluționar, alături de Costache Romanescu. Ulterior, odată cu instalarea noului Guvern la București, Magheru acesta a devenit generalul armatei române. Însă lupta cu armata otomană duce la înfrângerea Revoluției, făcându-l pe Magheru să se refugieze în Transilvania, iar de acolo la Triest și, ulterior, la Viena. În anul 1857 se întoarce în Țara Românească, unde revine în viața politică. Este unul dintre fondatorii Partidei Naționale, mișcare ce promovează unirea principatelor române și sprijină democratizarea și modernizarea lor.

Pentru a afla mai multe despre Gheorghe Magheru, vă invităm să ascultați o docu-dramă radiofonică închinată lui, realizată în anul 1978, după un scenariu de Ionuț Niculescu. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s