Ivan Klíma (Ivan Kauders) – Castelul (1994)

Ivan Klíma, având numele la naștere Ivan Kauders, este un romancier, dramaturg și eseist născut la Praga, în fosta Cehoslovacie. Trei ani din copilărie și i-a petrecut într-un lagăr de concentrare de la Terezín, de unde scapă împreună cu toată familia. Familia adoptă numele Klíma, acesta având o sonoritate mai puțin germanică.

Scrie romane, povestiri scurte, piese de teatru și eseuri, ba chiar și cărți pentru copii. Multe dintre piesele sale au fost interzise mult timp de regimul comunist.  Este cel de-al doilea scriitor care câștigă premiul Franz Kafka (în anul 2002). Pentru volumul său de memorii (intitulat „Secolul meu nebun”) primește premiul Magnesia Litera în anul 2010.

În piesa „Castelul” (apărută în anul 1964), Ivan Klíma prezintă un grup elitist de intelectuali, prezenți într-un castel vechi, care își omoară vizitatorii. Prin această piesă, scrisă în stil kafkanian, Klíma face o parabolă asupra moralității partidului comunist. Un tânăr vine la castel exact în momentul în care cineva tocmai moare, având trimitere exact pentru camera defunctului. Totul începe să „miroasă”, așa că un inspector își face apariția și încearcă să afle adevărul…

În anul 1994 s-a realizat o dramatizare radiofonică a acestei piese, adaptată pentru calea undelor de  către regizorul Mihai Lungeanu. Vă invităm să ascultați în continuare cele cinci episoade ale piesei, pentru a afla finalul poveștii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s