Vasile Alecsandri – Iorgu De La Sadagura (1962)

„Iorgu de la Sadagura” sau „Nepotu-i salba dracului” este o piesă în trei acte scrisă de Vasile Alecsandri. Critica literară a vremii a convenit că doar primul act are valoare literară, așa că piesa a fost refăcută ca o piesă într-un act, așa jucându-se de atunci. Piesa refăcută este una dintre cele mai bune comedii scrise de Alecsandri, având o încărcătură dramatică încât acel act rămas să poată sta de sine stătător.

Acțiunea piesei îl găsește pe Iorgu, proaspăt întors de la Sadagura (un orășel universitar necunoscut pe hartă, având singura calitate de a fi „din străinătate”), devine de nerecunoscut pentru unchiul și vecinii săi, occidentul schimbându-i comportamentul (nu mai suportă mâncărurile tradiționale, nu îi mai place muzica lăutărească la petreceri, orașul e anchilozat), dar și limbajul. Pentru toți el vorbește un fel de moldovenească, dar cu niște cuvinte ciudate, parcă într-o păsărească. Singura ce pare să îl înțeleagă este cucoana Gahița, ce a fost și ea prin străinătate.

Iorgu reprezintă imaginea celui ce abia trecut de graniță capătă obiceiuri ciudate (diferite), ce i se par semne de civilizație, totul nefiind decât în capul său.

Vă invităm să ascultați varianta radiofonică a piesei, realizată în anul 1962, în regia lui Paul Stratilat. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s