François de Salignac de la Mothe-Fénelon – Aventurile Lui Telemah (1994)

Published by

on

ifenelo001p1

Datorită prestigiului de bun educator, Ludovic al XIV-lea l-a angajat pe François de Salignac de la Mothe-Fénelon ca preceptor al nepotului său, ducele de Bourgogne (Burgundia), în anul 1689. Pentru instruirea acestuia, François Fénelon a scris mai multe cărți, dintre care a rămas celebră pentru mai multe decenii „Aventurile lui Telemac”, scrisă în anul 1691.

Această carte l-a făcut nu numai celebru, pentru unele dintre ideile sale, dar a dus și la disgrația regelui, urmată de îndepărtările lui de la Curte.

„Aventurile lui Telemac” este inspirată din „Odiseea” și „Dialogurile morților” (aceasta fiind scrisă chiar de el). Prezintă aventurile prin care trece Telemac, fiul lui Ulise, însoțit de învățătorul său Mentor, în căutarea tatălui său în întreaga lume, ce lipsea de acasă de aproape 20 de ani. Deși aventurile, personajele și situațiile sunt asemănătoare cu cele descrise de poeții antici, temele și conflictele sunt mult mai apropiate de secolul al XVII-lea în care trăia Fénelon.

Vă invităm să ascultați dramatizarea radiofonică realizată în anul 1994, realizată de către Noe Smirnov, având regia artistică semnată de Cristian Munteanu.

Lasă un comentariu