Arthur Miller – Vrăjitoarele Din Salem (1956)

Published by

on

„Vrăjitoarele din Salem” este un text scris de Arthur Miller în anul 1953, ca o alegorie între procesele din orașul Massachusetts din anul 1693, atunci când zeci de femei au fost executate pentru bănuiala de a fi vrăjitoare, și procesele agresive ale procurorilor americani din anii ’50 îndreptate către orice persoană bănuită de tendințe socialiste.

Totul începe în miez de noapte, la o procesiune condusă de sclava Tituba, cu tinere ce dansează în jurul unui cazan cu o poțiune aburindă. Reverendul Parris le surprinde, fetele fug speriate, iar de-a doua zi va începe întreg șirul de probleme.

Fiica sa (Betty) cade bolnavă la pat, fără leac, la fel ca și alte fete din oraș. Imediat încep bănuielile, intrigile, acuzațiile, totul aducând o stare generală de confuzie și de tensiune, ce vor constitui tema dominantă a piesei. Sunt aduse în discuție cele mai grave acuzări ale epocii: pact semnat cu diavolul, vrăjitorie (pedepsită prin lege cu spânzurătoarea). Interesul fiecărui personaj începe să se lovească de al celuilalt.

Vă invităm să ascultați în continuare dramatizarea radiofonică a acestei piese, realizată în anul 1956 după o adaptare radiofonică de Mihnea Gheorghiu, avându-l ca regizor pe maestrul Mihai Zirra. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un comentariu