Hans Christian Andersen – Degețica

Published by

on

O femeie săracă își dorește foarte mult un copil. Într-o zi primește de la o zână un bob de orz pe care-l pune într-un ghiveci, iar din el iese o lalea în care se află o fată cât degetul mic de mare, pe care a numit-o Degeţica.

Într-o noapte aceasta este luată de o broască pentru a se căsători cu fiul ei. Noroc că nişte peşti ce o salvează, dar imediat este luată de un cărăbuş, care, însă, a considerat că e urâtă şi o lasă liberă. Ea se descurcat singură, dar iarna își face apariția. Fetiţa vede o casă în care un şoricel a lăsat-o să stea toată iarna, cu condiţia ca ea să facă curăţenie şi să-i spună poveşti.

Într-o zi a venit un vecin foarte bogat căruia nu-i plăcea decât întunericul dar îi plăcea de Degeţica. El i-a dus într-un tunel unde era o rândunică moartă, pe care fetiţa o îngrijește, aflând astfel că, de fapt, nu era moartă. Când vine primăvara rândunica pleacă. Degeţica trebuia să se căsătorească cu sobolul, dar, chiar în ziua nunţii, rândunica o ia și o duce într-un tărâm foarte frumos, unde se căsătorește cu un prinţ cât ea de mic. Acesta hotărăște să o strige de atunci Maia.

Vă invităm să ascultați în continuare trei versiuni radiofonice ale acestei piese: o variantă scurtă (în lectura actorului Mircea Albulescu), una ce putea fi găsită și pe plăcile de vynil de odinioară, iar cea de-a treia variantă vă este prezentată ÎN PREMIERĂ, o nouă adaptare radiofonică realizată de Sanda Socoliuc împreună cu regizorul Mihai Lungeanu. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!



Lasă un comentariu